55+ en alcohol

Recent wetenschappelijk onderzoek, zie bijlage, over de toenemende alcoholproblematiek bij ouderen (55+) en de zoektocht naar een werkzaam en passend aanbod voor deze groep.  

Deze groep drinkt meer doordat ze meer tijd hebben, hun activiteiten nog niet voldoende aangepast hebben aan deze levensfase en doordat alcohol voor sommigen ‘de oplossing’ is voor het lijfelijk lijden wat toeneemt met het ouder worden.  

Bij deze groep verandert het effect alcohol en daarmee ook het gewenste effect van voorgeschreven medicatie. Dit komt o.a. doordat ouderen minder lichaamsvocht hebben waardoor de alcohol minder snel afgebroken wordt en het alcoholpercentage dus toeneemt in het lijf. Dat betekent dat evenveel drinken als ‘vroeger’ een groter effect heeft. Wij horen vaak: “Maar deze hoeveelheid drink ik al jaren dagelijks en dat zou nu ineens niet meer kunnen?!”. Hoe verdrietig ook voor diegene maar het antwoord hierop is “Ja, dat kan nu niet meer of heeft in ieder geval andere effecten”.  

Het is algemeen bekend dat we meer ouderen in onze maatschappij krijgen. Zij doen vaker een appèl op de huisarts. Als deze groep dus onzichtbaar meer drinkt met ook nog o.a. vallen tot gevolg neemt daarmee de druk op de huisartsen toe. Het is een belangrijke maar moeilijke taak voor de huisarts om het meespelen in de aanmeldklachten van een patiënt van alcohol gebruik te herkennen. Daarna moet de huisarts of de POH ook nog dit moeilijke gesprek voeren. “Ik ben toch geen alcoholist!! Ik heb mijn hele leven hard gewerkt, ben hartstikke succesvol geweest en nu zeg jij me dat ik te veel drink en naar de verslavingszorg moet!”.  

In onderstaand recente onderzoek zijn 3 werkzame interventies gevonden. De eerste is: informatie verstrekken over de gevolgen van alcoholgebruik. Dit ligt dus vaak bij de huisarts en POH. De 2 anderen zijn: persoonlijke feedback over het gebruik en erover praten met anderen. Dit alles bij voorkeur in korte interventieperioden waarin, met de naasten samen, gekeken kan worden naar alternatief gedrag.  

Eén van de conclusies is dat er te weinig passend aanbod is voor deze groep. De beschreven werkzame interventies sluiten naadloos aan bij de werkwijze van A&A Verslavingskunde. Dit is dan ook een doelgroep waar wij ons als A&A Verslavingskunde op richten.  

Bent u of kent u ouderen die de nadelen ervaren van alcoholgebruik of zich op z’n minst afvragen of alcohol een probleem voor hen is maar de stap naar het reguliere aanbod te schaamtevol en groot is, neem dan vrijblijvend contact met ons op.  

Bent u huisarts of POH en heeft u moeite met het passend doorverwijzen van deze doelgroep dan kunt u uw patiënten vandaag nog op ons attenderen. Wij kunnen snel, discreet, hoog intensief en bij de mensen thuis onze behandeling bieden.  

Daarnaast bieden wij ook de in dit artikel beschreven telefonische dagelijkse ondersteuning, wat als onderdeel van de werkzame interventies uit dit onderzoek kwam. 

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then