Succesvol en in gebruik?!

We krijgen regelmatig de vraag waarom wij onze begeleiding richten op mensen die maatschappelijk succesvol zijn. Er wordt ons gevraagd waarom wij onze expertise commercieel aanbieden, wat maakt dat mensen die ‘ons niet kunnen betalen’ dus geen gebruik van onze expertise kunnen maken.

Onze keuze om ons op de maatschappelijk succesvolle mensen te richten komt voort uit het besef dat deze groep mensen zich niet kunnen herkennen in de reguliere verslavingszorg. Voor hen is er geen aanbod in de reguliere zorg. De onderbouwing hiervoor is tweeledig.

Het is direct schadelijk voor hun maatschappelijke carrière als bekend wordt dat zij middelen gebruiken, laat staan overmatig middelen gebruiken.

Door hun persoonlijkheidsprofiel is het onmogelijk zich te voegen naar protocollen en wachtlijsten van de reguliere zorg.

Als je als advocaat, chirurg, politicus of als topman van een bedrijf met aandeelhouders gezien wordt in de wachtkamer van de reguliere verslavingszorg kan en zal dat je carrière schaden. Het is erg maar zo is het wel. Als je je verslaving eenmaal achter je hebt kunnen laten en je hebt dat met je naasten goed doorgewerkt dan kan het als heel krachtig gezien worden als je hier openheid over geeft. Zo lang je echter nog regelmatig in gebruik bent zal dat je carrière echt schaden als je zo’n maatschappelijke succesvolle positie hebt. Wat doe je dan als je je wel beseft dat je de controle kwijt bent? Wat doe je als je je beseft dat je niet meer kunt presteren in de rechtbank zonder gebruik van cocaïne? Wat doe je als je regelmatig op sociale gelegenheden bent waar het ‘de mores’ is dat je alcohol drinkt maar jij weet dat je na die gelegenheid thuis door gaat met drinken? Wat doe je als je als medisch specialist ook echt wel weet dat je jezelf medicatie voorschrijft waar een andere arts dat nooit meer zou doen? Dan is het nodig dat je snel, discreet en passende begeleiding kunt krijgen. Deze mensen zijn zo succesvol omdat ze hard werken, snel werken en vooral geen tijd hebben binnen kantoortijden voor gesprekken met hulpverleners. Op dit type ‘cliënt’ is de reguliere zorg niet ingericht. Zij willen geholpen worden zoals ze zelf ook werken. Het is onmogelijk om zoiets moeilijks als een verslaving onder ogen te zien en tot gedragsverandering te komen als dat niet kan op een manier die past bij jouw profiel, bij jouw manier van werken. Juist bij het onder ogen zien van deze kwetsbaarheden is het belangrijk dat je dat kan doen bij gelijkgestemden en zonder angst voor ‘ontmaskering’.

Dit is dus de reden dat wij onze expertise naar de mensen thuis brengen, dat we veel uren bereikbaar zijn juist ook buiten kantoortijden en dat we dit commercieel doen. We hoeven niet te wachten op verwijzingen of indicaties met een verantwoordingsplicht aan die financiering met alle vertraging en kwetsbaarheid die daarbij hoort. Wij worden gebeld en kunnen de dag daarna met iemand in gesprek. Dat is wat deze mensen nodig hebben en dat is dus wat wij in volle overtuiging aanbieden.

- Arno & Annemarie

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then