Waarom A&A
Waarom zou je voor A&A Verslavingskunde kiezen als je hulp zoekt om ‘’Baas over je gebruik’’ te worden? Wat is het aanbod van A&A dan? Welke methodieken worden er gebruikt? Voor welke mensen is A&A het meest passend? Op al deze vragen geven we hier antwoord.
Wij werken vanuit het cliëntgerichte psychotherapieperspectief, aangevuld met schematherapeutische technieken. Daarnaast werken we vanuit meerzijdige partijdigheid als we met een systeem werken waarin we de mogelijke dynamiek van codependency meenemen. Dit alles aangevuld met ervaringskennis om dat aan te bieden wat ook daadwerkelijk werkt en kansrijk is. Indien passend kunnen we gebruik maken van cognitief gedragstherapeutische technieken of EMDR.
Om onderstaande uitleg gemakkelijk leesbaar te maken spreken wij over cliënten en hun naasten. Het woord cliënt kan voor sommigen een beladen betekenis hebben dan mag dat vervangen worden door klant. Met naasten bedoelen wij diegene die de cliënt betrokken wil hebben bij de gesprekken. Dit zijn degene die helpend kunnen zijn en nu (vaak onbedoeld) het gebruik mee in stand houden. Voor de leesbaarheid spreken we in de hij-vorm als het over de cliënt gaat maar dat kan evengoed vervangen worden door zij / haar.
Het cliëntgerichte psychotherapieperspectief kenmerkt zich door de 3 basisprincipes: echtheid van de therapeut, onvoorwaardelijke acceptatie van de cliënt en empathie (cognitief en emotioneel begrijpen van de ervaring van de ander). Deze basishouding zal leiden tot gedegen zelfonderzoek van de cliënt en zijn naasten.
De schematherapeutische zienswijze en technieken worden ingezet indien passend. Het gedachtengoed van de schematherapie is dat je gezonde en niet gezonde kanten in jezelf hebt die je gedrag en je gevoelens bepalen in bepaalde situaties. Het leren herkennen van de ongezonde en gezonde kanten bij jezelf (voor cliënt en voor naasten) gaat helpend zijn om je eigen gedrag en het gedrag van de ander te begrijpen. Je kunt dan leren om vanuit je gezonde kanten te reageren op situaties die zucht oproepen bijvoorbeeld. We zien gebruik dan als een ongezonde kant. Ook kun je leren om vanuit je gezonde kant te reageren op gedrag van de ander wat je pijn doet.
Het heeft geen zin om de schuldvraag te stellen aan elkaar. Wij benaderen gesprekken met het systeem (of dat nou een liefdesrelatie is, ouder-kind- relatie of met vrienden of collega’s) vanuit het principe van de meerzijdige partijdigheid. Doordat alle gesprekken door Arno en Annemarie samen worden gedaan kunnen wij, ook in complexe en beladen situaties, de meerzijdige partijdigheid garanderen. Op deze manier, in combinatie met de cliëntgerichte basishouding en de schematherapeutische technieken, kunnen wij de voorwaarden en de veiligheid creëren voor iemand om de oorzaak van het voortdurende gebruik te onderzoeken en te gaan snappen. Daarnaast kunnen wij middels al deze technieken cliënt en naasten samen begeleiden om de moeilijke gesprekken met elkaar aan te aan en gezonde afspraken voor de toekomst met elkaar te maken.
Codependency is een begrip in de verslavingszorg wat staat voor het vaak goedbedoelde gedrag van een naaste van een cliënt die gebruikt. De naaste probeert op deze manier de voorwaarden te creëren dat die ander niet meer gebruikt (“Als ik hem nou maar heel gelukkig maak dan zal hij niet meer drinken”) of dat de nadelen van gebruik beperkt worden (De werkgever bellen dat de cliënt een stevige griep heeft waar het een kater is). In de gesprekken zullen we het gedrag wat bij deze codependency hoort en de niet-helpende gedachte die daarbij horen (vaak gevoed vanuit een kant die we kunnen identificeren vanuit de schematherapie) inzichtelijk maken en tot vervangend gedrag komen.
Indien passend kunnen we een terugvalpreventieplan, een noodplan, 5-G-schema’s, een voor-en nadelenbalans maken en andere cognitief gedragstherapeutische methoden inzetten.
Dit alles wordt voortdurend gestaafd en bijgesteld vanuit de ervaringskennis die wij hebben. De schaamte, de goedpraters, de hoop, etc., we hebben het allemaal meegemaakt en doorleefd. Deze ervaringskennis zullen wij professioneel inzetten om naast u te staan als dat nodig is. Door deze ervaringskennis zullen goedpraters vaak snel herkend worden, verslavingsgedrag zal herkend worden en het probleem bij de ander leggen zal ook als mechanisme herkend worden. Met dit gedrag zullen wij u spiegelen en (empathisch) confronteren zodat u echt tot inzicht en ander gedrag kunt komen.
We bieden dit voor een periode van zes maanden in een zeer hoge intensiteit met gemiddeld één gesprek van 90 minuten per 5 dagen. Tussen deze gesprekken door bent u aan het werk voor uzelf en met elkaar. Indien nodig, als u even niet weet hoe al het nieuwe toe te passen of bij onverwacht moeilijke momenten, zijn wij telefonisch 7 dagen per week bereikbaar. Wij kunnen dan onmiddellijk helpen bij hoe het geleerde in te zetten en zo successen te behalen in het nieuwe gedrag. Vanzelfsprekend onderkennen wij ook dat niet alles vanaf de eerste dag succesvol zal lukken en ook die (ervarings)kennis hebben wij om daarbij te ondersteunen.
Het is onze visie dat ‘behandelen tot het klaar is’ een onzinnig aanbod is omdat (teveel) gebruik nu eenmaal altijd een kwetsbaarheid en valkuil zal blijven. Wij leren u om duurzaam een manier te vinden om antwoord te formuleren op lastige situaties.
Onze behandeling is intensief en hoogwaardig. U mag veel van ons vragen, wij vragen ook veel inzet van u. Wij weten dat deze manier van snel en hoog intensief werken past bij maatschappelijk succesvolle mensen. Dit alles bieden wij discreet zodat uw maatschappelijke positie niet in gevaar komt hierdoor. Deze behandeling is vrijgesteld van BTW.
"Onze kracht is de combinatie van kennis en ervaring, snelheid en discretie, compassie en confrontatie. Vol trots en met passie zetten wij ons in voor u."
Wij zijn A&A Verslavingskunde.