Arno vertelt in deze boeiende podcast van Groeimannen met Matthijs Swens over zijn ontwikkeling van herstel naar persoonlijke groei.
Na een fikse ruzie gisterenavond heeft Sonja een ultimatum gesteld: “Of we gaan samen praten en jij stopt met drinken, of ik doe dit niet meer", heeft ze huilend tegen Koen gezegd.
Wat ben ik verdrietig dat ik op dit punt ben gekomen, maar ik kan niet anders. Ik moet je loslaten, ik hou het niet meer vol, ik ben op.
Het concept verslaving is volstrekt onlogisch. Het is niet te begrijpen dat je bereid bent al die nadelen voor jezelf en voor je naasten te aanvaarden puur en alleen om het genot van het middel!?
Hoe komt het toch dat ik zo aangetrokken blijf tot het werken met mensen met een verslavingsprobleem?
Het doel van het experiment was om verslaving beter te gaan snappen. Waarom raken mensen verslaafd?
Je houdt van iemand die middelen gebruikt. Het maakt niet uit of dit je zoon of je dochter is, je partner, je broer of je zus of een goede vriend of vriendin.
Het sluipt er stiekem in. Probeer nog maar eens terug te halen wat de eerste keer was dat je je afvroeg of hij wel eerlijk was over zijn gebruik tegen je? Zijn woorden, met verklaringen die plausibel klinken of met verwijten waardoor je je een zeur voelt, maken dat je het wegzet en weer doorgaat.
De stevige coke gebruikers die ik ben tegengekomen in mijn herstel en nu tijdens ons werk kennen het allemaal: de paranoia!
Je ziet en voelt dingen om je heen, je gedachten gaan met je aan de haal, het zweet druipend van je voorhoofd. Je neemt nog een stevige lijn, want als ik deze lijn neem dan voel ik me zo vast een stuk beter. Niet dus!
Door de jaren heen heb ik zo ontzettend veel verhalen mogen horen van mensen terwijl ik werkte als therapeut in de verslavingszorg. Er is zoveel met me gedeeld, zoveel kwetsbaars, zoveel ontroerends, zoveel pijnlijks, zoveel wat niet te geloven is.
Een recent wetenschappelijk onderzoek over de toenemende alcoholproblematiek bij ouderen (55+) en de zoektocht naar een werkzaam en passend aanbod voor deze groep.
We krijgen regelmatig de vraag waarom wij onze begeleiding richten op mensen die maatschappelijk succesvol zijn.